PREDAVANJE RANKA RAJOVIĆA – DOZVOLITE DECI SPRETNO I OKRETNO DETINJSTVO

Ako ste roditelj, onda verovatno svakog dana razmišljate kako da pomirite prednosti novih tehnologija, sa preokupiranošću koje istovremeno bude i u nama i u našoj deci. Upravo zato, jedno od predavanja u okviru projekta „Lepo mi je, jer tako želim“ smo posvetili ovoj temi. Dr Ranko Rajović, autor NTC sistema učenja, predavač u Srbiji, Slobeniji i mnogih zemljama Evrope govorio je na ovu temu, jer je temeljno proučava, nastojeći da ponudi modele učenja koje razvijaju moždane vijuge, podstiču decu na razmišljanje, umesto na reprodukciju znanja i pokazuju da je realan svet mnogo zanimljiviji od virtuelnog u koga decu uvlači preterano igranje video igrica i gledanje televizije.

Do sada su mnoge teme u projektu, koji organizuju Centar za lični razvoj LEPO MI JE i UŠĆE Shopping Centar bile posvećene razvoju ličnosti odraslih, buđenju unutrašnjeg zadovoljstva i motivaciji. Jučerašnjim predavanjem, međutim, Ranko Rajović nas je podsetio i na greške u našem vaspitanju i odrastanju koje olako možemo preneti i na svoju decu, nesvesni da to činimo.

Preneo nam je mnogo saveta i ideja, od kojih izdvajamo 3 ključna.

Lepo mi je, predavanje Ranka Rajovica

 

Dečji sat drugačije kuca

Deca imaju divnu sposobnost, koju mi odrasli zaboravljamo, a to je da sve čime se bave duboko i dugo proživljavaju. Njihov dan traje mnogo duže nego naš i uživaju u svoj njegovoj punoći. Zato je veoma korisno, posebno u mlađem uzrastu, ne opterećivati ih velikim brojem aktivnosti. Nema potrebe da idu i na sport i na engleski i na balet, već sa 4 godine. Time roditelji troše svoje dragoceno vreme, gube stvarnu vezu sa detetom, a dete nema vremena da ostane sa sobom i doživi svet onako kako bi trebalo. Umesto toga, mnogo je bolje pustiti dete i da mu nekada bude dosadno, jer će iz te dosade proraditi njegova bogata mašta i mnogo veće uživanje, od odlaska u neku od školica 4 puta nedeljno.

Dete bi trebalo da bude spretno i okretno

Mame i tate se plaše da će dete pasti, povrediti se i iz tog svog straha ne dozvoljavaju deci da se kreću. Često vozimo decu u kolicima do 4 godine, a njima je potrebno da hodaju što više, da se kreću, skaču, pa i padaju. Tako uče da žive i tako se njihov mozak razvija. Time im postavljamo osnovu da sutra budu sposobniji i snalažljiviji ljudi. Svaki roditelj to želi svom detetu, ali ga istovremeno sputava da se u ranim godinama puno kreće. Zato dozvolite deci spretnost i okretnost još u najranijem dobu, poručuje Ranko Rajović.

Izbegavajte sobu, plavu za dečake i roze za devojčice

Pravilan razvoj svih zona mozga deteta podstču kontrasti. Zato nije dobro obojiti dečju sobu u samo jednu broju. Ona možda lepo izgleda mamama, ali nije povoljna za razvoj bebe. Slobodno se igrajte bojama i kontrastima koje dete može videti, jer će to za njega biti dobro. Takođe, dozvolite detetu pokrete, ne fiksirajte mu glavu, to je sve ulaganje u njegov dalji razvoj. To je sve korisna rana stimulacija, kaže Ranko Rajović.