KAKO DA DETE IZGRADI SAMOPOUZDANJE

Složićete se, verovatno, da je samopouzdanje – večna tema za sve nas. A posebno dolazi do izražaja kada postanemo roditelji i kada sigurnost u sebe postaje veoma važna stvar za našu decu. Kako ih naučiti samopouzdanju? Da li mi sami imamo kapacitet da damo primer svom detetu kako da veruje u sebe? U čemu je uopšte suština samopouzdanja?

Lično nikada nisam imala veliki problem da verujem u sebe, ali sam i te kako povremeno imala padove i oscilacije u toj veri u sopstvene kvalitete, kada je trebalo naći pravi način da se iz toga izvučem. Potpuno je normalno da svi imamo sporadične strahove, slabosti i nesigurnosti koji nas sputavaju da napravimo neke važne korake u svom životu. No, vremenom, radeći na sebi i radeći na ličnom razvoju drugih ljudi, kao Bahov praktičar i učitelj meditacije, shvatila sam da je upravo suština u osvešćivanju sopstvenih slabosti i njihovih uzroka. Da, upravo tako! Kada shvatimo šta nas to koči da idemo napred, više nas neće sputavati. Možemo da se trudimo da mislimo pozitivno, da crveneći kažemo šta mislimo i time hoćemo otići mali korak napred, ali nećemo postati samopouzdani dugoročno. Zato je važno da osvestimo uzrok.

Na novo razmišljanje o ovoj temi me je podstakao primer dečaka sa kojima sam nedavno radila, primenjujući terapiju Bahovim kapima i zaista želim sa vama da podelim taj divan uspeh koji smo zajedno postigli. Iz primera ćete videti kako nam Bahove kapi mogu pomoći u sticanju samopouzdanja, posebno kako mogu pomoći deci da steknu veću sigurnost u sebe i da postanu hrabra mala bića spremna da kroz život smelo koračaju.

Došao je uplašeni stidljivko

Ivana je mama, koja je već koristila Bahove cvetne esencije, dovela da porazgovaramo da li možemo nekako da utičemo na njegovu veću sigurnost. Ivan ima 6 godina, ide u vrtić već 2 godine, ali povremeno ima problem u komunikaciji sa decom. Veoma je inteligetno i radoznalo dete kod kuće, ali njegova mama je tvrdila da u društvu dece prosto nikada ne dolazi do izražaja, povlači se, ćuti, dozvoljava deci da rukovode njime (uzimaju mu igračke, komanduju šta će se igrati, gde on nikada ne govori svoje mišljenje). Mama je bila zabrinuta zbog takve situacije, s obzirom da sledeće godine polazi u školu, gde ga čekaju novi izazovi sa kojima će morati da se suoči.

Moram reći da mi je bilo drago kada sam čula nameru Ivanove mame, jer je to značilo da zaista misli o svom detetu na pravi način i želi da učini nešto dobro za njega, posebno zato što se vodila svojim iskustvom sa Bahovim kapima.
Ali, ovo su bile samo mamine reči. Meni je bilo važno da porazgovaram i sa malim Ivanom. Nosio je nekog heroja-igračku sa sobom, pa smo počeli da razgovaramo o tome. Na moje pitanje: da li je to neki momak koji ima specijalne moći, on mi je rekao da je to Bidaman, da ga on obožava i da voli sa njim da se igra. Bilo mu je drago što razgovaramo, ali je sve vreme u rukicama stezao igračkicu, pogled mu je bio usmeren ka zemlji, a obrašćići bi mu se zarumeneli kad bi progovorio. Nije bilo teško shvatiti da je mama bila u pravu i da se radi o veoma stidljivom detetu. Iako je lepo počeo razgovor sa mnom, nije želeo da mi pokaže šta sve njegov „junak“ može. Dok, kad sam ga pitala, da li želi da mi da igračku, jer mi se baš dopada, on ju je pružio bez reči, ali gotovo uplakanih očiju.

Kada se bira kombinacija Bahovih kapi za decu, veoma je važno razgovarati ne samo sa roditeljima, već i sa decom (u odnosu na uzrast, naravno) i posmatrati njihovo ponašanje, govor tela, reakcije.
Tako mi je, u pomenutom slučaju, bilo veoma brzo jasno da se radi o stidljivom detetu, koje u sebi nosi neki strah, koje ne ume da kaže ne kada se od njega nešto zahteva, iako bi možda želeo i kome nedostaje sigurnost u sebe.

 

Samopouzdanje, vazan korak za buducnost dece

 

Vratio se razdragani zabavljač

Kako bismo radili na ova tri aspekta, u Ivanovoj kombinaciji Bahovih kapi bili su: Mimulus – namenjen deci koja su stidljiva, koja imaju strahove od konkretnih stvari i koji je trebalo Ivanu da pomogne da se hrabrije suoči sa svojim strahovima i da spozna načine kako da ih prevaziđe; Larch (Larč) – cvetna esencija koja direktno pomaže u sticanju samopouzdanja i koja je Ivana, takođe, trebalo da ohrabri da bude smeliji i veštiji, posebno u komunikaciji sa vršnjacima; kako bi ta komunikacija bila još kvalitetnija, sadžala je i Centaury (Kentauri), jer je Ivan pokazivao znake deteta koje je preosetljivo na potrebe drugih. Ovaj preparat je trebalo da mu pomogne da postavi granice u udovoljavanju drugima. Konkretno, da u igri i sam daje svoje predloge, da pokaže drugarima da nekada nešto i ne želi i slično.

Nakon 15 dana od prvog susreta, kod mene su došli Ivanova mama i nasmejani šestogodišnjak koji je gotovo uleteo na vrata, noseći sada dva Bidamana i pokazujući mi kako jedan i drugi mogu da izbacuju kuglice. Odmah mi je ponudio i da se igramo.

Ovakav prizor meni zaista puni srce, jer je divno kako Bahove kapi nežno i brzo deluju, posebno kod dece. Ivan je uzimao kapi oko 15 dana i mama mi je potvrdila da je već posle 7 dana bukvalno počeo da se „otvara“ na svim poljima. Postao je nasmejaniji, smišljao je fazone za drugare i pričao im, ne stideći se. Tražio je da nosi igračke kod drugara, kako bi se zajedno igrali, smišljajući sam igre. I što je najzabavnije, ovoga puta nisam morala da izvlačim reči iz usta stidljivog dečaka. Toliko je pričao, da nisam mogla da dođem do reči . Čak mi je rekao: „Sada želim samo ove kapi za hrabrost. Ostale mi ne trebaju“. I tako smo i uradili – u kombinaciji je bio još samo Larch (Larč) i to još neko kratko vreme. To je bilo dovoljno da da „vetar u leđa“ malom šestogodišnjaku.

Nije u pitanju čarobni štapić

Bahove kapi kod dece veoma brzo deluju, jer im je energija čista, slobodni su, ali mi je veoma važno da razumete da Bahove cvetne esencije nisu nekakav čarobni štapić koji za 10 dana rešava stvari. Niti da ova kombinacija koja je bila adekvatna za Ivana, može jednako delovati kod druge dece koja imaju problem sa samopouzdanjem.
Ono što je važno su dve činjenice: nedostatak samopouzdanja je individualna stvar, čiji uzroci mogu biti veoma različiti. Dobra strana je što sistem Bahovih cvetnih esencija ima kombinacije za najrazličitije uzroke, odnosno za svakog pojedinca u odnosu na njegove uzroke. I drugo, Bahove kapi ne reševanju posledice već deluju na uzrok problema i zato je njihovo dejstvo dugoročno.